Mentrga

___________________________________________

Mentrga – Bread Cradle

In a small village named Golo in Gorenjska part of Slovenia you could find Micka… A woman of old wisdom and energy of a young child… She starts with her magic at 4 am and by the time when village wakes up her freshly baked bread is already smelling across the valley. Her secret ingredients are love, smiles, good will, sparkling eyes and child’s play…

Oh, yes…about Mentrga…well, that’s another story… It is a special Table designed for making bread in it, like a kind of wooden cradle, a bread cradle. It could be also used as a normal table. The name is quite local and there are more names as it depends on the part of the Country. Mentrga appeared at the end of the 19th century and not everyone could afford it. The best mentrga was made out of walnut wood.

Mentrga used to be in the part of house where there was representative room. In poor families they used it as a dining table instead of usual dining table.

They also used this kind of mentrga as a bed for small children and as a cradle for babies just like bread.

__________________________________________

Mentga – Kruhova zibel

Vonj po sveže pečenem kruhu. Mikaven, prijeten, domačen. Težko se mu je upreti. Še topel grižljaj prikliče zgodbo o kruhu. Začne se v mentrgi, kruhovi zibeli.

Danes bo dišalo v hiši. Micka je zgodaj vstala, pekla bo kruh. Skrbno se je uredila, si nadela predpasnik, zvila lase pod ruto in zakurila peč. V mentrgo je natresla moko ter pripravila kvas. Pričela je gnesti. Pod njenimi rokami je nastajalo voljno krušno testo. Gnetla je dolgo in vztrajno, nežno, kakor da bi ga zibala. Prvič je vzhajalo v pokriti mentrgi. Raslo je, da bi postalo kruh.

Ko so kruh še pekli doma, je bila mentrga, če so jo le premogli, nepogrešljiv kos pohištva. Čeprav so se prve mentrge pojavile šele proti koncu 19. stoletja, so jih poznali domala povsod po Sloveniji. Mentrgi so rekli tudi metrga, mentruga ali vinkla. To je posebej izdelana miza, ki ima pod ploščo korito za pripravo krušnega ali drugega testa. Boljše mentrge so imele en ali več predalov, kjer so hranili moko in orodje za peko. Tako kot vso ostalo notranjo hišno opremo, so jih izdelovali spretni domači mizarji. Najbolj cenjene so bile mentrge iz orehovega lesa.

Vzhajano testo, ki ga je bilo vsaj dvakrat toliko kot prej, je Micka ponovno potrpežljivo pregnetla. Razrezala in oblikovala je hlebce ter jih preložila v peharje, da bi še drugič vzhajali. Potem je mentrgo skrbno očistila, iz ostankov testa pa oblikovala male hlebčke. Z njimi bo razveselila sosedove otroke. Vzhajane hlebce je zvrnila na lesen lopar. Pred peko jih je še zarezala in namazala s stepenim jajčnim rumenjakom, da bi se lepo svetili. Ko se je ogenj spremenil v žerjavico, je drugega za drugim vsadila v peč. Med tem, ko so se pekli, se je okrepčala z zajtrkom. Pečene hlebce je nato skrbno očistila, da spodaj ne bi bili preveč črni. Zadovoljstvo ob pogledu na mamljivo dišeč kruh je na njen obraz zarisalo smehljaj.

Prav skrb za vsakdanji kruh, je bila glavna skrb vsake gospodinje. Ker ga skoraj nikoli ni bilo dovolj, se je do kruha izoblikoval še posebej spoštljiv odnos. Kruh, ki je padel na tla, so poljubljali in za greh je veljalo že, če si hodil po drobtinicah. Kruh je pomenil prav posebno vrednoto. Ločeval je bogate od revnih in praznik od vsakdanjika. Omamno je dišal vedno in vsem.

Mentrga je ponavadi stala v »hiši«, ki je bila reprezentančni prostor, lahko pa tudi v štibelcu ali kašči. Pogosto je služila kot pomožna miza, pri revnejših družinah, pa tudi za obedovanje namesto običajne mize.

So pa v mentrgah tudi postiljali majhnim otrokom ter v njih zibali dojenčke.

Tako kot kruh.

Slovenian text: Nataša Jager Radin

__________________________________________

Done in collaboration with/narejeno v sodelovanju z: Ljudska univerza Radovljica

__________________________________________

Advertisements

4 thoughts on “Mentrga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s